Kingsday Tompoes

This post is translated into Dutch.

Hello Everyone,

I have a very delicious recipe to share with you today. On Monday we celebrate Kingsday (formerly known as Queensday) in The Netherlands. On this day everyone dresses up in Orange and we celebrate the kings birthday. It’s a national holiday and everyone has a lot of fun. There are thousands of markets where people can sell their old junk (because one man’s junk is another’s treasure!) and there’s a lot of music and parties. A traditional treat on Kingsday is the tompoes. It’s 2 layers of pastry with a cream filling. The top layer of pastry is covered in icing. Tompoes is traditionally pink, but on kingsday they’re orange. Since getting diagnosed with Celiac disease almost a year ago I haven’t been able to eat a tompoes and I was a little bummed that I wouldn’t be able to have one now. Of course I would have other snacks and yummy things, but a tompoes is one of my favourites. There are some gluten free readymade options available, but because I’m also lactose intolerant that further complicates matters. My awesome mom decided to see if she could make them herself! It worked and they were so good that I simply have to share the recipe with the world. I will be translating this post in Dutch as well, because I am part of several Dutch groups that share recipes and want them to be able to enjoy this recipe too!

Hallo Allemaal,

Ik heb vandaag een heerlijk recept om met jullie te delen. Maandag is het koningsdag en hier in huis eten we dan traditioneel een oranje tompoes (ook al heette het eerst natuurlijk Koninginnedag). Bijna een jaar geleden kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien heb ik geen tompoes meer gegeten. Jammer, want ik vind ze heerlijk! Er zijn wel wat glutenvrije kant en klare tompoezen te koop, maar als je ook lactose vrij moet eten dan wordt het wel erg lastig. Mijn liever moeder bedacht daarom dat zij ging proberen of ze die niet zelf kon maken. Dat is meer dan gelukt, ze zijn heerlijk! Het recept kan ik jullie dan ook niet onthouden! 

What you will need:

  • 3 egg yolks
  • 250 ml lactose free milk
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 50 grams sugar
  • 25 grams glutenfree flour
  • Schär readymade puff pastry (Frozen, but let thaw before use)
  • 200 ml Minus L whipped cream
  • Strawberries
  • Icing sugar
  • Orange food colouring (or red and yellow)
  • Water

Wat heb je nodig?

  • 3 eierdooiers
  • 250 ml lactose vrije melk 
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram suiker
  • 25 gram glutenvrije bloem
  • Schär kant en klaar bladerdeeg
  • 200 ml Minus L slagroom
  • Aardbeien
  • Poedersuiker
  • Oranje voedselkleurstof (of rood en geel)
  • Water

You’re going to start by making the yellow cream.  Whisk your egg yolks with the flour and a splash of milk to a smooth mixture. Put the rest of the milk with the sugar and the vanilla extract in a saucepan and bring to a boil. Pour the hot milk mixture whilst stirring, bit by bit, into the egg mixture. Keep stirring! (Or the yolks could curdle). Pour the mixture back into the pan and bring to a boil whilst stirring. Let boil for about 5 minutes until it reaches the wanted consistency. Let cool whilst stirring. Store in the fridge.

Je gaat beginnen met het maken van de gele room. Klop de 3 eierdooiers met de bloem en een beetje melk tot een glad beslag. Breng de rest van de melk met de suiker en het vanille extract aan de kook. Giet het hete melk mengsel terwijl je roert beetje bij beetje toe aan het ei mengsel. Blijf roeren, want anders kan het ei gaan stollen! Giet het mengsel terug in de pan en breng aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten koken tot het de gewenste dikt heeft bereikt. Laat al roerende afkoelen. Bewaar in de ijskast. 

Preheat your oven to 200 degrees Celsius. Take the roll of puff pastry. Spread out and cut into strips about 2 inches wide and 4,5 inches long. You’ll need an even number! With a fork prick holes into the pastry. Nothing big, just some small holes to keep it from puffing up to much. Bake for about 10 minutes until light brown. Let cool.

Verhit je over voor tot 200 graden Celsius. Pak het bladerdeeg en snij tot repen van ongeveer 5 centimeter breed en 11 centimeter lang. Je hebt een even aantal repen nodig. Prik met een vork wat kleine gaatjes in het bladerdeeg om te voorkomen dat ze te erg rijzen tijdens het bakken. Bak de repen bladerdeeg ongeveer 10 minuten totdat ze licht bruin zijn. Laat ze afkoelen.

Whip your 200 ml of whipped cream. Weigh how much your original yellow cream mixture weighs. You’ll be mixing the whipped cream through the yellow cream. You need one part whipped cream for 2 parts yellow cream. If you add too much whipped cream the mixture will become too thin. Store in the fridge.

Klop de slagroom op. Weeg af hoeveel gele room je hebt. Je gaat de slagroom mengen met de gele room in een verhouding 1 op 2. Als je teveel slagroom toevoegt wordt de room te dun! Bewaar in de ijskast.

Clean your strawberries. Slice some into thin strips and halve some for on top of the tompoes. Put the cream mixture into a piping bag with a large hole.

Maak de aardbeien schoon. Snij sommige in plakjes en anderen doormidden. Stop de room in een spuitzak met een groot mondje. 

Sprinkle some icing sugar on one of the pastry strips and pipe a nice thick layer of cream on top. Lay some of the strawberry slices on top. Grab another strip of pastry and again dust with icing sugar. Pipe a line of cream down the centre and decorate with some of the halved strawberries. Put this second pasty strip on top of the first!

Bestrooi een reep bladerdeeg met wat poedersuiker en spuit er een goede dikke laag room op. Leg hier wat van de plakjes aardbei op. Pak vervolgens nog een reep bladerdeeg en bestrooi ook deze met poedersuiker, Spuit een lijn met room over het midden van de reep en leg hier de gehalveerde aardbeien op. Leg deze tweede reep bladerdeeg bovenop de eerste.

If you want to make a kingsday tompoes (this is the more traditional tompoes, they aren’t generally served with fruit) mix up some icing. Add a tablespoon of water to about a 100 grams of icing sugar. Mix and add more water if necessary. You want to achieve a thick syrupy consistency. Now add either a few drops of orange food colouring or one drop of yellow food colouring and one drop of red food colouring and mix. Put the icing on half of the pastry strips. Pipe another pastry strip with the cream and then pop the iced pastry strip on top.

Als je een traditionele tompoes zonder fruit wil maken, dan heb je wat glazuur nodig. Meng 100 gram poedersuiker met een eetlepel water en meng dit tot een stroperig geheel. Het kan zijn dat je wat meer water moet toevoegen, maar maak het niet te dun! Meng er wat druppels voedingskleurstof doorheen, zoals oranje (of als je dat niet hebt een druppel rood en een druppel geel). Bedek een van de repen bladerdeeg met glazuur. Op een andere reep bladerdeeg spuit je een dikke laag room. Hierop leg je vervolgens de bladerdeeg reep met glazuur. 

I hope you enjoy!

Eet smakelijk!

Love,

Renée

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s