Patroon: Anouk Hoofdband

Hallo,

Hier is het Nederlandse patroon voor de Anouk Hoofdband (deze link brengt je naar de Ravelry patroon pagina). De Anouk Hoofdband is een makkelijk te maken hoofdband. Prima voor beginners om mee te oefenen, maar zeker ook leuk voor meer geavanceerde breisters. De hoofdband breit snel weg en zit erg lekker als ik het zelf zeg.

Ik heb deze hoofdband ontworpen toen ik met spoed op zoek was naar een cadeautje voor een vriendin. Ik heb toen voor haar een set van een hoofdband (deze dus) en een colsjaal ontworpen. Het patroon voor de col is ook beschikbaar in het Nederlands, dus neem daar ook zeker even een kijkje!

Materialen:

  • Garen van een gemiddelde dikte, ongeveer pen 5-6 (Aran garen). Ik gebruikte Zeeman Tweed in de kleur 01 voor het voorbeeld (ongeveer 80-100 meters).
  • Rechte breinaalden van 6 mm.
  • Schaar
  • Een naald met een oog groot genoeg voor het garen dat je gebruikt.

 

Afkortingen:

r = recht

a = averecht

 

Patroon:

Zet 14 steken op.

Rij 1: r1, a1 herhalen tot het einde van de rij.

Rij 2: a1, r1 herhalen tot het einde van de rij.

Herhaal rij 1 en 2 nog 52 keer voor een totaal van 106 rijen. Het is handig om je voortgang te turven op een stukje papier of met een toerenteller. Je werk meet nu ongeveer 39 cm en rekt makkelijk op tot 56-58 cm. Je kan even passen door de band om je hoofd heen te rekken. Vind je hem nog wat strak? Brei dan gewoon nog een paar rijen extra! Heb je een kleiner hoofd dank an je simpel wat rijen weglaten.

Kant vervolgens af in het vastgestelde patroon van rij 1. Werk vervolgens je eindjes weg.

Vouw je werk in tweeën met de goede kant naar buiten (als je geen duidelijke goede kant heb, kies je voor de kant die je zelf het mooiste vindt!). Neem een draad van je garen van ongeveer 30 cm en je naald en naai de twee kanten aan elkaar. Je haalt de naald steeds van voor naar achter door het werk. Trek daarna de draad strak (voorzichtig! Je wil niet dat de draad breekt!) en het werk zal gaan samentrekken en rimpelen. Draai dan de einden van het werk over het vastgenaaide stuk heen om de hoofdband echt goed te rimpelen. Knoop de eindjes aan de achterkant aan elkaar.

Zet 6 steken op.

Rij 1: r1, a1 herhalen tot het einde van de rij.

Rij 2: a1, r1 herhalen tot het einde van de rij.

Herhaal rij 1 en 2 nog 17 maal voor een totaal van 36 rijen. Kant f volgens het patroon van rij 1 en werk je draadjes weg. Met een draad van je garen en je naald naai je dit om het samengetrokken deel van de hoofdband heen. Zo verberg je de draadjes van het samentrekken. Werk de laatste eindjes weg

Klaar!

Liefs, Renée

Advertisements

2 thoughts on “Patroon: Anouk Hoofdband

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s